ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

O υπεύθυνος της πτυχιακής μου εργασίας Δρ. Ι. Κεκλίκογλου, με παρότρυνε να μελετήσω επισταμένως και διεξοδικά το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δεδομένου ότι το e-learning σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας θα συμβάλει αποτελεσματικά στην βελτίωση της εκπαίδευσης με τη χρήση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Επίσης με την σκέψη ότι το κύριο θέμα της πτυχιακής είναι ένας τύπος εφαρμογής πάνω στην υποδομή του δια-δικτύου επέλεξα να εμπλακώ στις εργασίες του δικτύου ARIADNE-T με τον ερευνητή Δρ. Γ. Κοροβέση.
Οι υπηρεσίες του δικτύου ARIADNE-T και κυρίως τα θέματα τεχνογνωσίας δια-δικτύου υποστηρίζονται από το εργαστήριο Internet Systematics lab*. Το εργαλείο διαχείρισης θεμάτων τεχνογνωσίας όπως, lotus notes/learning space, είχε επιλεγεί ως εργαλείο βασικής υποδομής του εργαστηρίου για την ανάγκη διάχυσης τεχνογνωσίας δια-δικτύου.
Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας ο δικός μου ρόλος ήταν να θέσω το εργαλείο σε πιλοτική εφαρμογή. Μετά από την επιτυχή, κατά κοινή ομολογία, τόσο του εργαλείου όσο και της διαχείρισής αυτού, μέσα στο εργαστήριο, από εμένα, επέλεξα να παρουσιάσω στη πτυχιακή μου εργασία τα στοιχεία εκείνα που είναι χρήσιμα σε κάθε παρόμοιο εγχείρημα.
Για το λόγο αυτό η πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δυο μέρη:

  • Στο πρώτο μέρος που περιλαμβάνει τα κεφάλαια Α, Β, Γ, παρουσιάζονται θέματα αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση της, καθώς και με παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά θέματα.
  • Στο δεύτερο μέρος που περιλαμβάνει το κεφάλαιο Δ, γίνεται μια παρουσίαση του εργαλείου - πλατφόρμας Learning Space καθώς και των απαραίτητων για την εγκατάστασή του προγραμμάτων όπως αυτού του Domino Server, Notes Client και Notes Administrator.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω:

  • Τους υπεύθυνους διαχείρισης του δικτύου ARIADNE - T , κ. Κουτσούρη Χάρη, κ. Μάγκο Κώστα και κ. Δρ. Καραφασούλη Κώστα για την εμπλοκή τους στο εγχείρημα αυτό, με σκοπό να βοηθήσουν στην σωστή υλοποίηση του. Επίσης θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τις πολύτιμες γνώσεις που πρόθυμα μου παρείχαν πάνω σε θέματα δικτύων.
  • Τον κ. Μουζάκη Χαράλαμπο, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την προσφορά βιβλιογραφίας με θέμα "πληροφορική στην εκπαίδευση" στο οποίο είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος.

Αθήνα 2002
Ο συγγραφέας
Μάριος Μ. Μανωλάς

(c) copyright 2002